Het WK olympisch kitefoilen, niet wat Team Allianz ervan had verwacht

Het was niet wat de Nederlandse kiters er zelf van verwacht hadden, van het WK olympisch kitefoilen van 11 tot en met 16 oktober 2022. Annelous Lammerts was nog niet genoeg hersteld, na ziek te zijn in de week voorafgaand. Lammerts viel na twee dagen uit. De voorbereiding bij de mannen was daarom ook niet optimaal, aangezien ze als één team opereren. De mannen zitten in het algemeen dicht tegen de top aan, maar er moet nog een stap bij.
Beste Nederlander is Sven van de Kamp met een 13de plaats in de silverfleet.
“Ik denk dat ik namens het hele team spreek als ik zeg dat dit niet de uitslag is waar wij als team op ingezet hadden. Toch zijn er ook hele mooie momenten geweest en er is ook sprake van pech en onhandigheid. We hadden een zeer ongelukkige voorbereiding. Natuurlijk was dat niet helemaal comfortabel vlak voor het WK.”
 
Van de Kamp gaat verder: “De eerste dag was iets minder. Met aanlandige wind en stabiel weer zijn we niet de snelsten. We moeten wat kilo’s erbij hebben en daarmee vinden we meer stabiliteit en meer rechte lijnsnelheid. Maar dat hebben we nog niet, dus we stonden al 1-0 achter. Op de tweede dag is er dan geen wind en op de derde dag hebben we maar twee races gevaren. Zo mis je dan net de goldfleet.”
 
Van der Kamp ging een race lang op kop. “Op de derde dag heb ik een vijfde plaats neergezet. En ben ik in de race daarna een heel rondje leading geweest. Helaas, vijf meter voor de finishlijn ging ik onderuit. In de laatste stuk had ik de wereldkampioen net achter me. Ik dacht we gaan gewoon eerste worden, onafhankelijk wie er achter me zit. Maar helaas ben ik vijf meter voor de finishlijn tegen iets aangevaren, een klein dingetje. Iets waar je normaal gesproken geen last van hebt. Maar ik zat zo ver boven mijn eigen kunnen.”
 
Op kop varen smaakt naar meer zegt Van de Kamp. “Dat was een ervaring die me super motiveert, nog steeds! Dat gevoel om voorop te varen. Dat was zo vet, dat smaakt zeker naar meer. Het is ook heel goed om te zien dat, ook bij de rest van het team, we op die dag echt heel goede strategische en tactische keuzes gemaakt hebben. Dan zie je dat het niet alleen om snelheid gaat. De juiste keuzes maken dat kunnen we wel. De snelheid dat is een kwestie van tijd.”
Bouman: “Ik ben positief maar er moet een stapje bij”
Coach Casper Bouman zei eerder deze week: “Bij de mannen zit het erin, maar het komt er nog niet uit. Strategisch en tactisch zijn ze allemaal goed. Snelheid komen we nog tekort. Zeker als het harder gaat waaien. Mentaal kan het sterker. Ons niveau gaat omhoog maar bij onze tegenstanders ook. Ik ben positief, maar we moeten een stapje erbij op alle vlakken. Puntjes op de i. Het is pittig op dit niveau. Het is nog niet perfect en dat hebben we nodig als we mee willen doen om te winnen.”
 
Gold
1 Toni Vodisek, Slovenië
2 Maximilian Maeder, Singapore
3 Axel Mazella, Frankrijk
 
Silver
13 Sven van de Kamp
 
Brons
1 Jis Hees
7 Duuk van Hees 
 

CONTACT