WK Olympisch kitefoilen

11 - 16 oktober 2022 Cagliari, Italië

Team Allianz, de nationale selectie van het Watersportverbond, bestaat op dit wereldkampioenschap van 11 tot en met 16 oktober 2022, in deze nieuwe en snelste olympische kitefoil discipline, uit vier atleten. Met minder dan twee jaar te gaan voor de Olympische Spelen van 2024 komen bijna 100 mannen en meer dan 60 vrouwen uit 43 landen naar het Italiaanse Cagliari op Sardinië om hun krachten te meten.

 

Team Allianz Kitefoilen
Het Watersportverbond is in 2019 gestart met het kitefoil-programma en heeft mede door de steun van het TEAM KPN sportfonds in 2020 veel progressie geboekt. Het team heeft in 2021 weer stappen gemaakt in een discipline waarin het niveau van de sport wereldwijd spectaculair snel stijgt.

 
De Nederlanders op dit WK zijn Jis van Hees (19), Roderick Pijls (31), Sven van der Kamp (23) en Annelous Lammerts (28). Team Allianz wordt op dit WK aangevuld met Duuk van Hees (17), de belofte die Nederland afgelopen zomer vertegenwoordigde op het Jeugd WK Zeilen.
 

Annelous Lammerts heeft aansluiting gevonden bij de wereldtop getuige haar 12de plaats op het WK van 2021, 7de op de Trofeo Princesa Sofía 2022 en 1e plaats op de Allianz Regatta 2022. De mannen maken een gestage opmars in het klassement van de grote toernooien richting de top 20. Sam Aben doet dit WK niet mee vanwege een blessure en is op het WK om bondscoach Casper Bouman te ondersteunen.
Prachtig en pittig proces
Coach Casper Bouman spreekt over een goed seizoen tot nu toe. “Het hele team is constanter geworden in hun prestaties. Vooral de mannen hebben stevige concurrentie in een sport die heel snel groeit in prestaties. Een sport waarin snelheid cruciaal is en waarin de verschillen steeds kleiner worden. Onze prestaties worden beter, net zoals de prestaties van onze concurrenten. We moeten nog sneller en constanter worden, vooral als er weinig wind staat. Internationaal gezien is het heel hard werken om de aansluiting te vinden en te houden. Een prachtig en pittig proces, het gaat over details. Over procenten die we moeten finetunen.”
Doelstellingen
Annelous Lammerts kan bij de top vijf landen van de wereld eindigen en Bouman heeft voor de mannen een kwalificatie in de golfdleet voor ogen. “We hebben veel stappen gemaakt, maar we weten nog niet zo goed waar we mondiaal staan. Op dit WK gaan we weer de Aziatische landen tegenkomen, inclusief China. Dus ook nu weer een belangrijk meetmoment,” besluit Bouman.

 
Kitefoilen, innovatie in zeilsport
De zeilsport kent zijn grootste podium op de Olympische Spelen. Elke vier jaar worden de bestaande 10 disciplines tegen het licht gehouden. Wereldwijd is Kitesurfen een van de meest populaire en laagdrempelig watersporten. Vooral sinds de introductie van de foil bereikt een kitefoiler extreme snelheden van 80km per uur. Een moderne sport waar leg, techniek en kunde bij elkaar komen. Voor de Olympische Spelen is gekozen voor de ‘course racing’ variant van het Kitefoilen. Met andere woorden, de winnaar is diegene die het snelst rondom vast parcours surft.
 
 
Finales live te zien
Het WK begint op 11 oktober en eindigt op 16 oktober met een medalrace series met de beste 10 van het klassement. Er worden maximaal zes races per dag gevaren. De finales zijn live te zien via de online kanalen van Formula Kite. Hieronder voor de liefhebbers het schema met de medal race series (dd. juni 2022).

 
 

CONTACT