Tweede stop Kitefoil Cup Holland 17 juni op WAVES Festival Texel

Texel staat het derde weekend van juni in het teken van de Ronde om Texel en het bijbehorende WAVES Festival. Op donderdag 16 en vrijdag 17 juni zal de Noordzee voor Paal17 het decor zijn voor de kitefoilers, met op vrijdag de tweede stop van de Kitefoil Cup Holland.

Kitefoil Cup Holland
In de Kitefoil Cup Holland nemen zowel aspirant olympiërs als beginners het tegen elkaar op in een kort, snel en spectaculaire wedstrijd format. Texel is de tweede stop, in een serie van vier, voor het seizoen 2022. De eerste stop was begin mei in Lelystad, na Texel wacht begin augustus Katwijk, gevolgd door een locatie in Zeeland.

Sander de Kok, één van de grondleggers van de Kitefoil Cup Holland, legt uit: We zijn in 2016 ooit met een stelletje fanatiekelingen begonnen. Heel simpel: gewoon wedstrijdjes varen om een paar dobberende vlaggenstokken. Zonder startschip of wedstrijdleiding maar gewoon met een mededelingen bord op de kant en starten op de klok. De afgelopen jaren zijn we met steun van de Nederlandse Kitesurfvereniging en het Watersportverbond steeds meer naar een volwaardige tour toe gegroeid. Dat we met Lelystad, Texel, Katwijk en een vierde stop in het zuiden van het land, nu een echte tour met een landelijke dekking hebben is fantastisch.

Team Allianz met vlnr Coach Casper Bouman, Roderick Pijls, Sven van de Kamp, Sam Aben, Annelous Lammerts. (Jis van Hees ontbreekt) Foto: Sander van der Borch / Watersportverbond


Bouman zoekt graag de combinatie

Casper Bouman coach van de kitefoilers van Team Allianz, het olympische programma van het Watersportverbond, is blij met de toevoeging van Texel als stop. Bouman: “Texel heeft als meervoudig winnaar van de Ronde op de windsurfplank een bijzonder plekje in mijn hart, maar dat is niet de reden dat we ernaartoe gaan. Als Olympische kitesport hebben we bestaande evenementen nodig om bekender te worden en te groeien. We zoeken die combinatie dan ook graag op. Op Texel zijn alle faciliteiten aanwezig voor een fantastische stop van de Kitefoil Cup. Tel daarbij op dat we op Texel kunnen varen met dezelfde wedstrijdleiding als in Lelystad bij de eerste stop, dan lijkt me dat reden genoeg. Mochten mensen toch nog twijfelen dan hebben we met WAVES, Dorian (van Rijsselberghe) zijn eigen festival, ook een fantastische programmering op de kant.”

Donderdag trainen, vrijdag racen
Waar de tweede stop van de Kitefoil Cup Holland gevaren wordt op vrijdag zullen de kiters ook op donderdag al op het water verschijnen. Bouman: “Met Team Allianz zullen we donderdag al trainen vanaf het strand bij Paal17 en is het voor mensen die kunnen kitefoilen mogelijk om aan te sluiten. Dit is nadrukkelijk ook bedoelt voor de breedtesporters, we willen graag onze kennis delen zodat iedereen beter wordt. Daar hebben we op termijn als Nederland namelijk het meeste aan.”


Programma

  • Donderdag 16 juni
    • Inlooptraining kitefoilers Team Allianz
    • The Dirty Daddies in de WAVES festivaltent
  • Vrijdag 17 juni
    • Kitefoil Cup Holland
    • VanVelzen plus band in de WAVES festivaltent

Inschrijflink Kitefoil Cup Holland: klik hier. Let op je inschrijving is pas definitief na betaling.

Van Rijsselberghe op de kitefoil Foto: Laurens Morel
Van Rijsselberghe kijkt uit naar komst kiters
Dorian van Rijsselberghe, bestuurslid sport van de Ronde om Texel en festivaldirecteur van het WAVES Festival, welke tegelijkertijd plaatsvindt, is blij met de sportieve toevoeging.
Van Rijsselberghe: “Fantastisch. Supermooi dat we het met elkaar voor elkaar hebben gekregen dat de kitefoilers ook een plek krijgen tijdens het WAVES Festival. Het is iets waar men al lang over praat op Texel, om de kitefoilers ook te integreren. Dat gaat nu gebeuren en dat is een super stap, denk ik. Zowel voor het evenement, als voor het festival en ik denk ook voor de kitefoilers zelf. Helaas mogen en kunnen ze op zaterdag het Rondje dit jaar nog niet varen, dat is vanwege de vergunning. Maar desondanks staat er een heel mooi sportief programma op de donderdag en vrijdag voor ze en kunnen ze op zaterdag natuurlijk gewoon varen op de Noordzee. Daarbovenop hebben we op donderdagavond The Dirty Daddies in de festivaltent, vrijdagavond is het podium voor VanVelzen en op zaterdag sluiten we af met de Qmusic Foute Party + band. Reden genoeg voor een lang weekend Texel denk ik.”
WAVES Festival
Music, sports & more: alles komt voorbij op dit unieke watersportfestival. WAVES is bedacht door tweevoudig Olympisch Kampioen windsurfen en kind van het eiland Dorian van Rijsselberghe. Overdag strijden de zeilers, surfers en kiters op het water, zijn er workshops en clinics vanaf het strand en wanneer de zon langzaam ondergaat, verplaatst het feest zich naar de festivaltent. Meer info: www.wavesfestival.nl

 

WAVES Festival 2019 – foto: Mark Richter

Het WAVES-festivalterrein is alle drie de dagen gratis toegankelijk. Voor toegang tot de festivaltent betaal je op donderdagavond 16 en vrijdagavond 17 juni €10,- entree, kaartverkoop vindt plaats aan de deur. Ingeschreven deelnemers aan de Ronde om Texel of Kitefoil Cup Holland hebben gratis toegang tot de festivaltent. Op zaterdag is de entree gratis. Voor alle dagen geldt: vol is vol!

CONTACT