EERSTE STOP KITEFOIL CUP HOLLAND SUCCES, WINST VOOR SVEN V.D. KAMP

De eerste stop van de Kitefoil Cup Holland afgelopen zaterdag op de Hoekipadijk in Lelystad was een succes. Tussen de twintig en dertig rijders werkte onder ideale omstandigheden hun wedstrijden in de gold en silver fleet af. Aan het eind van de dag pakte Team Allianz kiter Sven van de Kamp de winst in de gold fleet voor ploeggenoten Jis van Hees en Roderick Pijls. In de silver fleet stonden Seth de Koning, Tijn Rolff en Kim van den Betg op het podium.

Sven van de Kamp: “Het was echt lekker om weer wedstrijden te kunnen varen in Nederland. De wedstrijdleiding was goed en de locatie in Lelystad is ook echt ideaal. Goed bereikbaar en voldoende ruimte op het water. Voor ons als nationale selectie was het extra fijn want we varen hier over drie weken ook de Allianz Regatta, onze wereldbeker in eigen land.”

Van de Kamp zijn teamgenoot Jis van Hees was ondanks zijn tweede plaats na afloop ook meer dan tevreden. Van Hees: “Ik kom terug van een ribblessure en ben er bijna twee maanden uit geweest. Sinds een aantal weken ben ik weer voorzichtig aan het trainen, maar wedstrijdjes varen is altijd anders. Daarnaast heeft de Kitefoil Cup een bijzonder plekje voor mij. Hier is het zo’n twee/drie jaar geleden allemaal begonnen. Hier racete ik mijn eerste echte wedstrijdjes. En dan kan het hard gaan nu zit ik in de nationale selectie en afgelopen december vertegenwoordigde ik Nederland op het jeugd WK. Daar eindigde ik als zesde. Dan is het mooi om te zien dat de volgende lichting vandaag ook alweer mee doet en dat er hier jongens van 14 – 15 jaar meedoen in de silver fleet.”

Team Allianz coach Casper Bouman is blij met de resultaten maar had zaterdag meer oog voor de breedte en het belang van een dergelijke serie voor de kitefoil sport in Nederland. Bouman: “Zonder breedte, geen top. Het is leuk als we in Nederland één rijder naar de top kunnen brengen, maar dat is niet het doel. Dan is het systeem te fragiel en niet duurzaam genoeg. We willen een cultuur neerzetten waardoor het algehele niveau stijgt en het niet afhankelijk is van de prestaties van één of twee rijders. Het belangrijkste ingrediënt daarvoor is een brede basis. Om de potentiële talenten te kunnen herkennen en ze de kans te geven om zich te ontplooien hebben we een wedstrijdserie nodig in eigen land. Waar iedereen kan meedoen, kennis kan maken met de sport en van elkaar kan leren. Met de Kitefoil Cup Holland hebben we die serie. Zaterdag was een belangrijke stop, de eerste van het seizoen. Vanuit hier gaan we verder.”
 
De Kitefoil Cup Holland wordt vervolgd met een tweedaagse stop op Texel op donderdag 16 en vrijdag 17 juni voorafgaand aan de Ronde om Texel tijdens het WAVES Festival. Stop drie is begin augustus in Katwijk en ook voor september kijkt de organisatie nog naar één of twee stops.

CONTACT