Jis van Hees sluit Youth World Championships af als zesde

Kitefoiler Jis van Hees is in Oman bij het Jeugd WK Zeilen als zesde in het eindklassement geëindigd. Van Hees kende een naar eigen zeggen lastig toernooi dat gekenmerkt werd door lichtweersomstandigheden. Het event heeft Van Hees en zijn coach Bouman weer voldoende aanknopingspunten opgeleverd van waaruit begin 2022 samen met het Kitefoil TeamNL verder gewerkt kan worden op weg naar het grote WK zeilen in Den Haag 2023 en de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

Van Hees teleurgesteld met zesde plaats maar blij met hele seizoen
Van Hees: “Zesde…een beetje jammer. Uiteindelijk eindig ik op één puntje van de nummer vijf. Maar het is niet anders, het was een hartstikke leerzaam event voor mij. Waarin ik, zeker in deze omstandigheden, nog net wat te kort kwam. Maar al met al ben ik tevreden met dit seizoen en zie dit als een mooie afsluiter. Eerder dit jaar eindigde ik als derde op het jeugd WK kitefoilen en op het EK onder 19 pakte ik zelfs het zilver. Het is een mooi jaar geweest waarin ik de aansluiting met de top twintig bij de senioren heb weten te pakken.

Coach Bouman tevreden met Jis en Kitefoil Team NL
Bouman: “Het is mega gaaf om te zien dat het Kitefoilen bij dit jeugd wereldkampioenschap is aangesloten. Het niveau van de jonge getalenteerde riders is echt mega hoog. Maximilian Maeder, de Singaporeaan die hier wint is de regerend Europees Kampioen. De Italiaan die hier tweede wordt: Ricardo Pianosi, was eerder dit jaar derde bij de mannen senioren op het WK. Het is goed om te zien dat Jis de aansluiting heeft, zowel technisch als tactisch.”

“In deze lichtweersomstandigheden missen we alleen nog de snelheid. Speed is king in deze supersnelle discipline. Zeker in deze onshore condities met 6 tot 9 knopen. Als je snelheid niet optimaal is, kan je dan gewoon weinig meer goed maken. Hier zullen we aan moeten werken van de winter. Maar ik kijk tevreden terug op dit evenement. Jis heeft op de baan hele goede dingen laten zien. Dat is fijn en komt door het proces en de progressie waar we met het gehele team de afgelopen maanden door heen zijn gegaan. Zo vlak voor de feestdagen is dat iets moois om even bij stil te staan.”

Nog 952 dagen tot Parijs
“We werken er iedere week keihard aan met zijn allen als team om beter te worden. Jis vaart hier deze week het WK. Maar we moeten niet vergeten dat in Tarifa op dit moment Sam Aben, Sven van der Kamp, Joris Herrewijn en Annelous Lammerts ook gewoon aan het trainen zijn onder leiding van Sander de Kok. We proberen als team en als individu iedere dag beter te worden. We hebben nog 952 dagen tot Parijs.”

CONTACT