Jis van Hees vertegenwoordigd Nederland op Jeugd WK Zeilen

De olympisch zeilkampioenen van de toekomst zijn deze week verzameld in Mussanah, Oman voor het jaarlijkse Jeugd wereldkampioenschap van 13-17 december 2021. Nederland is daar vertegenwoordigd in zes van de 10 jeugd zeildisciplines. Het Jong Oranje van de zeilsport bestaat dit jaar uit negen meisjes en jongens. In het kitefoilen is het aan de 19-jarige Jis van Hees om de eer hoog te houden.

Beslissend moment
Bondscoach Jaap Zielhuis benadrukt het belang: “Voor sporters is dit vaak een beslissend moment in hun carrière. De Jeugd WK is de eerste kennismaking met een selectieproces, waarbij maar één team per land heen mag. En het is het moment om hun talent te laten zien en zichzelf te testen tegen de allerbeste tegenstanders. Dorian, Kiran, Marit allemaal zijn ze er geweest. Dit is ook vaak het moment waarop talenten kiezen om daarna er echt voor te gaan.”

Top acht van de wereld
Voor Team leader Marc de Haas wordt het zijn vierde JWK. In ‘97 als deelnemer en daarna twee keer als coach. Haas legt uit: “Doelstellingen? Voor sommigen is het hun eerste Jeugd WK zoals voor Hidde Schraffordt in de ILCA6, die is 15 en mogelijk komt dit toernooi wat te vroeg. Maar Kitefoiler Jis van Hees kan bijvoorbeeld op het podium eindigen. Maar het is geen doelstelling om medailles te winnen. We streven in alle jeugdklassen naar een positie bij de top acht van de wereld, in een programma met gemotiveerde sporters die er echt voor willen gaan.”

Van Hees verwacht lastige omstandigheden
Vanuit Oman laat Jis van Hees weten . Van Hees: “Het wordt mijn laatste grote event bij de jeugd. Het zullen waarschijnlijk lastige omstandigheden worden, met weinig wind. Dat is een mooie uitdaging waarin het nog meer aankomt op het tactisch en technisch goed varen. Daar hebben we het laatste jaar goed op getrained als Kitefoil TeamNL onder leiding van Casper en Sander (Bouman en de Kok red.). Ik wil er komende week het maximale uithalen en dit jaar op een zo goed mogelijk manier afsluiten.”

Tekst gaat verder onder de foto

Den Haag next stop
De laatste Jeugd Wereldkampioenschappen zeilen werden gehouden in Gydnia, Polen in 2019. Ook daar met meer dan 400 zeilers uit bijna 70 landen. De Youth Worlds van 2020 in Salvador, Brazilië werden geannuleerd als gevolg van de COVID-19 pandemie.

De 2022 editie van het World Sailing Jeugd WK wordt gehouden voor de kust van Den Haag.  Hagenaren en Hagenezen kunnen dan getuige zijn de toekomstige crème de la crème van de internationale zeiltop. Vanuit de haven van Scheveningen strijden al deze jonge talenten om de grootste prijs die ze kunnen winnen.

Talent team Watersportverbond Jeugd WK 2021

CONTACT