Annelous haakt aan bij wereldtop op WK kitefoil. Mannen maken grote stap

Annelous Lammerts eindigde afgelopen weekend bij het WK kitefoil in Sardinië op een zeer verdienstelijke twaalfde plaats in het eindklassement. Met deze twaalfde plaats haakt de 27-jarige, in Den Haag woonachtige kiter van Team Allianz, definitief aan bij de wereldtop. Bij de mannen eindigde de pas achttienjarige Jis van Hees op een 29e plaats, als beste Nederlander in de gold fleet.

Lammerts “Uitdagende omstandigheden”

Op de voorlaatste dag van het WK plaatst Lammerts zich voor de halve finales. In die halve finale surfen twaalf deelnemers, de nummers 3 tot en met 14 van het klassement, tegen elkaar in twee poules van elk zes. Alleen de poulewinnaars voegen zich dan vervolgens in de finale bij de nummers 1 en 2 van het klassement, die rechtstreeks geplaatst zijn.

Er stond bar weinig wind op deze finaledag voor de kust van Torregrande. Met wind van 4 tot maximaal 8 knopen (2 Beaufort) wordt er wel gestart. Ondanks de lichte condities vliegen de kitefoilers met grote snelheden over het water. Dat is het grote voordeel van deze nieuwe kiteklasse; men kan wedstrijden organiseren met 3 of met 30 knopen.

Annelous Lammerts gaf de volgende reactie: “Het waren mega uitdagende omstandigheden. Met 4-5 knopen wind af en toe. Dit weer is niet in mijn voordeel. Met iets meer wind had ik mijn kwaliteiten beter kunnen laten zien. Met weinig wind, worden de kites groter en de handling ervan complexer. Ik lag nog een poosje op kop en eindigde die race als vierde. Al met al ben ik heel tevreden. Dit was ook het doel, focussen op de goede dingen en leren van wat niet goed gaat.”

Van Hees kwalificeert zich voor Oman

Met zijn 29e plaatst bij de senioren is Van Hees niet alleen de beste Nederlander maar kwalificeert de Oisterwijker zich ook voor de Youth Sailing World Championships in Oman, van 11 tot 18 december.

Van Hees: “Het is heel dubbel, ik ben super trots op mezelf aangezien ik een paar erg goede races heb gevaren maar tegelijkertijd heb ik het gevoel dat er nog meer in had gezeten. Tijdens de tweede dag van de kwalificatie heb ik wat pech gehad waardoor ik van de 19e naar de 29e plek ben gezakt in het klassement.”

Van Hees vervolgt: “Maar ik moet eigenlijk gewoon trots zijn. Ik heb laten zien dat ik mee kan doen met de topmannen. Ik heb een paar heel goede races gevaren, kwam zelfs een keer als eerste bij de bovenboei. Dat voelt gewoon goed! Ik heb de aansluiting te pakken, ben in staat geweest om bij de top drie te finishen en het belangrijkste, ik heb weer heel veel gezien en geleerd waar ik verder mee kan. Het is mooi dat ik naar de Youth World Championships in Oman mag en daar wil ik absoluut voor een top drie plek gaan, dat is realistisch denk ik. Dus daar ga ik nu de komende weken ook heel hard voor trainen.”

Van der Kamp en Aben kijken alweer vooruit

Zowel Sven van der Kamp 37e in het algemeen klassement als Sam Aben 42e  kende een wat ongelukkig toernooi. Joris Herrewijn de vijfde Nederlander van Team Allianz eindigde als 49e in het klassement.

Sam Aben: “In aanloop naar dit WK heb ik heel veel progressie geboekt en een aantal mooie events met goede resultaten kunnen varen. Helaas heb ik dit WK voor mijn gevoel niet kunnen laten zien wat ik waard ben. Het geheel kwam voor mij niet samen afgelopen week. Maar ik ben onwijs aan het genieten en super gemotiveerd om mega hard te trainen deze winter.”

Sven van der Kamp: “Ik ben na dit event vooral heel erg gemotiveerd om de komende jaren volop in te gaan. Op de eerste dag miste ik door een materiaalprobleem helaas te veel wedstrijden om nog de gold fleet te kunnen halen. Toch ben ik tevreden, want ik heb super veel geleerd en ben er ook echt klaar voor om nu de komende drie jaar alles te geven op weg naar Parijs.”

Goud naar Frankrijk en USA

Bij de mannen wint Fransman Théo de Ramecourt op de tweede plaats gevolgd door landgenoot Axel Mazella. Bij de vrouwen verdedigt de Amerikaanse favoriet Daniela Moroz met succes haar wereldtitel. De Engelse Ellie Aldridge wordt tweede, plaats drie en vier gaan ook naar Frankrijk bij de vrouwen. Naast de vijf kiters van Team Allianz kwamen er nog een drietal Nederlanders in actie bij de mannen eindigde Roderick Pijls als 65e in het klassement. Kimberley Rijsbergen en Mariska Wildenberg eindigde als 23e en 28e in het klassement bij de vrouwen.

Winter gebruiken om nog beter te worden

Coach Casper Bouman analyseert: “Op dit soort grote toernooien leren we het meest. Dit is eigenlijk de enige manier om erachter te komen waar we staan. Annelous haakt aan bij de wereldtop en laat zien dat ze erbij hoort.  Voor de hele ploeg geldt dat het beter moet in de executie van de manoeuvres en dat we meer snelheid in alle condities nodig hebben. Deze winter gaan we met TeamAllianz trainen met de Engelsen en de Polen en met specialisten werken aan onze verbeterpunten.”

Frankrijk, Polen en Engeland zijn de benchmark

Frankrijk is in 2024 gastheer van de Olympische zeilregatta in de wateren voor de kust van Marseille en de sterke Franse nationale ploeg bestond uit 21 atleten op dit wereldkampioenschap. Daaronder een aantal van ’s werelds snelste racers. Daarnaast laten ook de Polen en de Engelsen zien dat ze werk maken van het willen winnen van de eerste twee olympische Kitefoil medailles in 2024.

CONTACT