ZILVER VOOR KITEFOILER JIS VAN HEES OP EK IN CATEGORIE ONDER 19 JAAR

LEERZAAM EUROPEES KAMPIOENSCHAP VOOR KITEFOILERS TEAMALLIANZ

In het Franse Montpellier wist Jis van Hees afgelopen weekend bij het EK Kitefoilen het zilver te pakken in de categorie onder 19 jaar en bij de senioren als 29ste overall te eindigen. Bij de vrouwen eindigt Annelous Lammerts als tweede in de zilver vloot. TeamAllianz coach Casper Bouman kijkt tevreden terug en ziet dan zijn vier pupillen, naast Van Hees en Lammerts ook Aben en Van de Kamp, vooral een hele leerzame ervaring hebben opgedaan in een sterk internationaal veld. De zestienjarige Duuk van Hees eindige bij de jeugd als vierde.

 Van Hees opnieuw op podium
Voor Jis van Hees betekent het zilver in de categorie onder 19 jaar opnieuw eremetaal. Nadat de 18-jarige Oisterwijker een paar weken geleden al het brons pakte bij het WK Jeugd.

Van Hees: “Natuurlijk ben ik blij dat ik in de categorie onder 19 tweede ben geworden van Europa. Maar ik had hier heel graag bij de top 25 senioren willen varen, helaas eindig ik daar als 29ste. Terugkijkend ben ik daar wel tevreden mee, maar ik had op meer ingezet. Het was een lastige week met weinig wind. Daardoor voeren we niet heel veel wedstrijden, ik had ook nog een keer een te vroege start, dan wordt het lastig om tussen de senioren echt hoog te eindigen.”

“Het was mijn eerste keer in de gold fleet, dus ik moet ook niet te streng voor mezelf zijn. Stiekem vond ik het ook best wel tof om tussen de big guys te varen. Het is gaaf om bij de eerste 15 te zitten als je om de boven boei komt, dat geeft echt een kick. Met een 18e plaats in mijn beste gold fleet race smaakt dit evenement vooral naar meer. Ik kan dan ook niet wachten op het WK in oktober. Ik ga daar opnieuw mijn uiterste best doen om in de gold fleet te komen en dan hopelijk wel naar een plek in de top 20-25 te varen.”

Lammerts leert veel

Voor Annelous Lammerts, die in de silver fleet als tweede eindigt, was het EK vooral een evenement om ervaring op te doen. Lammerts: “Het was voor mij heel leerzaam om in de silver fleet voorop te varen en wedstrijden te winnen. Ik moest zelf beslissingen maken en heb in de silver fleet, op één verkeerde finish na, heel goed gevaren. Met twee eerste plekken en een tweede plaats ben ik tevreden over mijn prestaties in de silver fleet.”

“Mijn eerste toernooi dag was alleen niet sterk genoeg, dan heb ik de pech dat het de overige kwalificatie dagen niet waaide, waardoor we niet varen en ik de gold fleet mis. Maar ik heb er uiteindelijk het beste uit kunnen halen op deze manier. Dus ja ik ben een beetje teleurgesteld maar er zijn genoeg beterpunten op weg naar het Wereldkampioenschap.”

Aben en Van de Kamp
Sam Aben en Sven van de Kamp konden afgelopen week niet hun gebruikelijke niveau halen en voeren allebei te weinig wedstrijden om een echt goed resultaat neer te kunnen zetten. Van de Kamp eindigde als 13e in de silver fleet waar Aben zelfs genoegen moest nemen met een 18e plek in de bronze fleet.

Aben: “Het was een slecht event voor mij, waar ik op de eerste dag veel materiaal heb gebroken en zo vier van de vijf kwalificatiewedstrijden niet kon racen. Maar dat is onderdeel van de sport, je moet je materiaal heel houden. Hier leer ik van en we kijken gewoon vooruit. Het circus gaat door ik ben inmiddels alweer onderweg naar Oostenrijk voor de volgende stop van de World Series.”

 

Coach Bouman spreekt over mooi en leerzaam event.
De kitefoilers zijn onderdeel van Team Allianz, het programma van het Watersportverbond dat onder leiding van coach Casper Bouman en met steun van het TeamKPN Sportfonds op weg is naar het WK in Den Haag 2023 en de Olympische Spelen in Parijs in 2024.

Bouman: “We kijken terug op een mooi en leerzaam event met een knappe tweede plaats voor Jis van Hees U19 en een 29ste plek overall als hoogtepunt. Helaas waren er door een gebrek aan wind niet alle dagen races. Desondanks hebben we wel een hele leerzame ervaring opgedaan in het internationale veld. Ik ben mega trots op het team! Gaaf om de progressie van ieder individu te zien.”

“De aansluiting is gemaakt en we zitten er dicht op, maar tegelijkertijd missen we nog wat topspeed in de up wind en mag het allemaal nog iets cleaner. Dit event bewijst dat kleine foutjes in het kitefoilen hard worden afgestraft. Uit de problemen blijven, clean starten en vrije wind zijn de key-elementen voor een stabiele serie. En een stabiele serie is nodig om uiteindelijk boven in het klassement mee te kunnen doen.”

“Deze ervaringen zullen we meenemen naar het WK van 11 tot 17 oktober in Torregrande, Italië. Opnieuw een belangrijk event om wedstrijdervaring op te doen. Want hoe meer wedstrijdervaring we opdoen hoe specifieker we ons plan voor de winter kunnen maken.”

CONTACT