TeamKPN sportfonds geeft nieuwe olympische discipline kitefoilen een kick-start

Kitefoilen, de nieuwste vorm van Watersporten, maakt zijn debuut op de Olympische Spelen van 2024. De sport is een doorontwikkeling van het bestaande freestyle kitesurfen met een draagvleugel (foil) onder de plank. Vandaar de naam: kitefoilen. Het TeamKPN Sportfonds ondersteunt dit project van het Watersportverbond om de aansluiting met de wereldtop op korte termijn mogelijk te maken.

Wat is mixed Kitefoil?

In deze nieuwe ‘Kitefoil discipline’ strijden nationale teams van een man en een vrouw samen in estafettevorm om het goud. De winnaar is diegene die als eerste over de finish komt over een vooraf bepaalde baan (course racing). Dit wordt de snelste olympische discipline van het zeilprogramma. De kitefoilers, ook wel riders genoemd, behalen al bij relatief weinig wind snelheden van 60-70 km per uur.

Wie zijn het?

In 2019 is een groep talenten voortgekomen uit dit project van het Watersportverbond, dat is opgezet in samenwerking met coach Casper Bouman. Bouman, voorheen wereldkampioen Windsurfen en deelnemer aan de Olympische Spelen van 2008, werkt al bijna twee jaren met deze groep om zo snel mogelijk aansluiting te vinden bij de wereldtop uit Frankrijk, Engeland en Amerika. De sporters betalen zelf nog steeds het grootste deel van hun reis- en verblijfskosten, terwijl het Watersportverbond investeert in de coaching. Het TEAMKPN Sportfonds investeert nu mee in specialisten en trainingsstages.

Van deze groep gaan nu vijf riders meedoen aan alle internationale wedstrijden, indien die georganiseerd worden. Dat zijn: Sam Aben (17 jaar) uit Scheveningen, Jis van Hees (17 jaar) uit Oisterwijk, Joris Herrewijnen (17 jaar) uit Oostvoorne, Sven van der Kamp (21 jaar) uit Castricum en Annelous Lammerts (27 jaar) uit Schuddebeurs.

Coach Casper Bouman zegt: “Deze ondersteuning maakt voor ons als team echt een verschil. Ter illustratie: we zijn nu op trainingskamp in Sardinië ter voorbereiding op het seizoen. Doordat we hier met experts als de Duitse wereldtopper Jannis Maus kunnen trainen, zie je dat het team grote stappen maakt. De leercurve bij de riders is groot en dat is belangrijk om onze doelstellingen voor het WK 2023 in Den Haag en de Olympische Spelen van 2024 in Parijs te halen.”

Eerste doelstelling: Top tien WK 2023 Den Haag

Met de ondersteuning van het TEAMKPN Sportfonds in 2021 moet de inhaalslag ingezet worden om vanaf 2022 door te breken in de Top10, zodat er ’thuis’ op het WK 2023 in Den Haag tegen de wereldtop kan worden meegestreden. Dat is het mooie van een geheel nieuwe discipline. De groei kan enorm snel gaan.

“Lat hoger leggen”

Topsport manager Serge Kats zegt: “Om met dit programma successen te boeken moeten we de lat nog hoger leggen in 2021. Het Watersportverbond blijft investeren in begeleiding en evenementen en Team KPN Sportfonds steunt ons om met behulp van specialisten nog harder te gaan. Snelheid is de belangrijkste focus. Dus we kunnen nu samen investeren in de beste experts en trainingspartners.’

Ed Bontrop, manager TEAMKPN Sportfonds, licht toe: “TEAMKPN Sportfonds ondersteunt altijd teams die in opbouw zijn naar bijzondere prestaties. Dit team heeft de potentie om met een goed programma razendsnel naar Olympisch niveau te groeien. Het fonds wil daarom graag helpen de eerste belangrijke stappen te maken in die uitdagende reis.”

Over het TEAMKPN Sportfonds

Nederland is een echt topsportland. Ieder jaar zijn er weer opvallende prestaties van sportteams die eigenlijk niet voor mogelijk werden gehouden. Juist voor dit soort prestaties heeft KPN het TEAMKPN Sportfonds opgericht. Met dit fonds kan KPN Nederlandse sportteams tijdelijk financieel ondersteunen. Meer informatie vind je op deze website: www.teamkpnsportfonds.nl/

Over het Watersportverbond

Met 400 watersportverenigingen en meer dan 80.000 leden, ondersteunt het Watersportverbond de watersport op alle niveaus en op veel manieren. Van het enthousiasmeren van kinderen en de opleiding van trainers tot het toegankelijk, betaalbaar en bevaarbaar maken van de 4.400 kilometer aan Nederlandse vaarwegen.

CONTACT