Kitefoilers TeamNL 17e op het Europees Kampioenschap Mixed

FOTO: Sven van de Kamp (foto organisatie)

Coach Bouman: Leerzaam om internationaal te varen

Casper Bouman, als coach in dienst van het Watersportverbond, is tevreden over het eerste internationale evenement in dit format voor zijn team.

Bouman: “Het was onwijs leerzaam. De Traunsee is een mooie plek en we hadden eigenlijk de hele week goede omstandigheden. We hebben veel kunnen varen en daarvoor waren we hier. Vooral de eerste paar dagen hadden we als team wat moeite met het lichte weer, zo’n 5 tot 7 knopen. Dat verdient wat extra aandacht komende winter. Maar met wat meer wind komen we aardig mee en zitten de verschillen in de details. Dan merk je dat we nog wat ervaring te kort komen.”

“Vooraf hadden we met Sven en Mariska afgesproken vooral te focussen op het starten en het wisselen. (Halverwege moet de één de ander aflossen red.) Daar hebben ze echt stappen in gemaakt gedurende het evenement. Dus daar zijn we heel blij mee.”

Vooraf gaf Bouman aan vooral naar het EK in Oostenrijk af te reizen met zijn pupillen om te leren en ervaring op te doen. Volgens de oud-olympiër is dat goed gelukt. “Met name met wat meer wind komen we goed mee. Maar het niveau ligt hoog, alles moet kloppen om voorin mee te kunnen varen. Doordat de snelheden zo hoog liggen worden alle fouten direct afgestraft. Dat is goed en zorgt ervoor dat de focus en intensiviteit van zo’n internationale wedstrijd echt anders zijn dan van een nationale wedstrijd. Eigenlijk is het spelletje heel eenvoudig en gaat het maar om één ding: de simpele dingen goed doen. Al met al zijn we heel blij dat we hier hebben kunnen varen. Dat we ervaren hebben hoe het format werkt en weten waar we staan ten opzichte van de concurrentie. En misschien nog wel belangrijker dat we weten waar we de komende periode aan moeten gaan werken.”

 

CONTACT